Periodonti, diş etleri, sert, yumuşak dokuları ve periodontal bağ gibi dişlerinizi çevreleyen ve destekleyen yapıları içeren özel bir diş hekimliği dalıdır.
Diş eti dokularının temel işlevi, dişleri kemik içindeki konumunda tutmaktır, aynı zamanda çiğneme sırasında aşırı kuvvet aldıklarında dişlere zarar gelmesini önleyen bir tampon görevi görmektir. Dokular ve dişler, çiğneme sırasında kendilerini korumak için birlikte hareket eder ve çalışır.
Diş eti ve dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuları etkileyen iltihabi durumdur. Tedavi edilmeyen dişeti hastalıkları, dişlerin gevşemesine ve hatta düşmesini neden olabilir.
Sağlıklı dişeti, portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti, fırçalarken veya yemek yerken kanamaz. Periodontal hastalıklar diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar.
Gingivitiste sadece diş etleri etkilenir. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olara büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir. Gingivitis tedavi edildiğinde diş etlerindeki iltihap ortadan kalkarak iyileşme görülür.
Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş bir safhasıdır. Periodontal hastalıkların ana nedeni bakteri plağı olmakla beraber sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, stres ve beslenme gibi diğer unsurlar da diş eti sağlığını etkileyebilir.
Diş Hekimlerimizin vereceği uygun tavsiye ve tedavi ile periodontitisin ilerlemesini tamamen durdurmak genellikle mümkündür. Süreci hızlandıran bakteri plağını ortadan kaldırmak ve doğru ağız hijyeni alışkanlıklarını oluşturmak gerekir. Periodontal tedavinin ilk aşaması, hastaya konuyla ilgili detaylı bilgileri vermek ve ağız hijyeni talimatlarını uygulamasını anlatmaktır.
İlk süreçte hastanın hijyenine yeterince uyduğundan emin olmak çok önemlidir. Öte yandan, periodontist, hastanın erişemeyeceği alanlardan taş ve bakteri plağını ortadan kaldırmak için hijyenik prosedürler uygulayacaktır. Bazı durumlarda dokulardaki enfeksiyon devam ederse ve hasta hijyenik önlemlere cevap vermezse antibiyotik tedavisi uygulanabilir.