Mon - Sat: 09.00 to 18.00, Sunday: Closed.

20’lik Diş Problemleri

Halk arasında 20 yaş dişleri olarak ta bilinen dişler ağız içerisinde en son çıkan dişlerdir. 20’lik diş adını alan üçüncü azı dişleri, çene eklemlerine çok yakın konumlandıkları için bazı durumlarda diş etinde gömülü kalarak ağız ve diş sağlığını kötü etkileyebilmektedir.

Diş arkasındaki yer darlığı, dişeti, kemik veya komşu diş engeli dişin çıkabilmesine engel olabilir. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabilir ve bu engellerden herhangi biri ortadan kalktığında çıkabilir. Diş etrafında ağrı, kulak ağrısı, ağız açmada kısıtlılık gibi şikayetlere neden olurlar. Bazen etraflarında kist oluşabilir bazen de öndeki dişin çürümesine neden olabilirler. Yerleri nedeniyle arkada kaldıklarından bu bölge hastalar tarafından iyi temizlenemez ve diş etinde iltihaba neden olabilir.

20’lik Diş Çektirilmeli mi? 

Gömülü kalan dişler 6 ay ile 1 sene gibi zaman aralığında sürekli tekrarlayan diş eti ve çene iltihaplanmaları oluşumuna neden oluyorsa, ileri derecede çürüme oluşmuşsa ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna  bağlı dişlerde meydana gelen uzamalar olmuşsa dişin çekilmesinde fayda vardır.

diş problemleri

Düzenli bir şekilde çıkan dişler diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekmektedir. Bazen ağızda çıkmamış ancak diş filmlerinde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabilirler. Bu dişlerin çıkmaması kişiler için bir sorun yaratmayabilir ve çekilmeleri gerekmeyebilir.

Dişin tam çıkamadığı veya çene içerisinde gömülü kaldığı durumlarda ameliyat gerekir. Yirmilik diş ameliyatının ne şekilde gerçekleştirileceği tamamen dişin röntgen görüntülerinde görülen konumuna göre kararlaştırılır. Diş köklerinin çene kemiğinin içinde gömülü halde olduğu durumlarda dişin tek parça halinde çıkarılması genellikle mümkün değildir. Bu durumlarda çekilecek olan yirmilik diş hekim tarafından birkaç parçaya ayrılır ve bu şekilde çekilir. Diğer bir yöntem ise diş etinde kesi açılmasıdır. Açılan bu kesi yardımıyla diş çok daha rahat bir şekilde çekilebilir. Diş çekimi ve bölgenin temizlenmesinin ardından diş etine dikiş atılır. Bu dikişler operasyondan belirli bir süre sonra alınmalıdır. 

20lik diş ameliyatından sonra, 1 gün boyunca ağız çalkalanmamalıdır. Operasyon sonrası, ağızda şişlik ve ağrı oluşabilir. Ağrıları hafifletmek için, hekimin uygun gördüğü ağrı kesiciler kullanılabilir. Şişlik durumunda, bölgeye buz kompresi uygulanabilir. Yirmilik diş ameliyatından sonra en az 3 gün sigara ve alkol kullanılmaması, oldukça önemlidir. İlk bir hafta fazla soğuk ve sıcak gıdalar tüketilmemeli, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

denthipokrat

Leave A Comment

Sohbeti Başlat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz.